
Hva
Denne deilige ostekaken, toppet med salt karamell og karamelliserte nøtter, passer perfekt til nyttårsaften, 17 mai, bursdag eller andre selskapelige begivenheter. Kaken både ser og smaker helt nydelig, og er en fest verdig!
Bløtlagte cashewnøtter gir en fyldig krem når den kjøres i blenderen, bedre kjent som cashewkrem, og ved å tilsette lønnesirup og sitron minner smaken om fyllet i en ostekake. Kaken er vegansk og fri for melk, gluten og hvitt raffinert sukker. Kaken passer enten som en ostekake eller som en iskake.
Hvordan
Ingredienser:
Bunn:
- 2,5 dl mandler
- 2,5 dl kokosmasse
- 3 dl dadler renset fri for stein
- 1 ss kokosolje (trenger ikke å være flytende)
- 1 klype havsalt eller annet mineralsalt
Ostefyll:
- 10 dl usaltede cashewnøtter, bløtlagt i minst 4 timer
- 2,5 dl flytende kokosolje
- 2 dl vann
- 2 dl lønnesirup (evt honning om du ikke vil ha vegansk)
- 1 sitron, presset
- 1 ts vaniljepulver/vaniljeekstrakt
Topping – karamelliserte nøtter:
- 2 never med nøtter, for eksempel pekannøtter og mandler
- 2 ss lønnesirup
- 1 klype havsalt
Topping – salt karamellsaus
- 1 porsjon salt karamell, oppskrift finner du her
Fremgangsmåte:
- Legg cashewnøttene i en bolle og dekk til med rikelig vann. La stå i minst 4 timer.
- Sett ovnen på 175 grader (for å karamellisere nøttene).
- Legg nøttene som skal karamelliseres utover et bakepapir, hell over et par spiseskjeer med lønnesirup og strø over med en klype salt. Rør rundt med en skje el. for å spre lønnesirup og salt jevnt utover. Stek i ovnen på 175 grader i 15-20 minutter, men følg med så det ikke brenner seg. La nøttene avkjøles før de skjæres grovt opp.
- Legg et bakepapir oppå bunnen på en springform, fest deretter på formkanten og klipp av langs bunnen på yttersiden (jeg brukte en springform med diameter på 22 cm).
- Kjør ingrediensene til kakebunnen til en jevn masse i en kjøkkenmaskin eller blender. Bruk en slikkepott til å få med alt fra bunnen og sidene. Legg deigen i springformen og press utover med oversiden av fingrene. Det kan være eklere å bruke en bit matpapir til å presse utover med. Sett springformen til siden.
- Bland ingrediensene til ostefyllet og kjør i kjøkkenmaskinen eller blenderen på full styrke i et par minutter til det får en kremede konsistens. Bruk en slikkepott for å få med alt fra siden og bunnen. Smak deg frem med mer sitron og/eller lønnesirup til du får ønsket smak. Du vil få et mer kremet resultat med en god blender.
- Hell ostemassen over kakebunnen og jevn ut med en slikkepott om nødvendig. Sett kaken i fryseren i 4-6 timer. Pass på at springformen står på rett underlag i fryseren.
- Lag salt karamellsaus, fremgangsmåte finner du her. Karamellen må være helt avkjølt før den pyntes på kaken. Kan fint lages et par dager i forveien.
- Det beste er å tine kaken i kjøleskapet før servering, enten et par timer eller over natten avhengig av om du ønsker iskake eller ikke. Da tiner den mer jevnt og får en finere konsistens. Det kan være lurt å sette kaken i romtemperatur i 30-60 min avhengig av romtemperatur før servering for at smakene skal komme bedre frem. Helt iskald kake smaker mindre etter min mening, men her er det ingen fasit så prøv dere frem!
- Når kaken er tatt ut av fryseren, er det lurt å ta den ut av formen med en gang. Skjær langs kanten med en kniv og fjern formkanten og bakepapiret.
- Hell over karamellsaus og fordel utover med en slikkepott. Jeg lar litt ekstra karamellsaus renne utover kanten noen steder. Dette er lurt å gjøre mens kaken fortsatt er helt frossen.
- Strø over nøtter langs ytterkanten. Dette gjøres rett før servering.
- Kaken kan være fryst i flere måneder, men bør oppbevares i kjøleskap om kaken først er tint. Hvis kaken pakkes godt inn holder den seg helt fin i en uke eller to.
Tips! Nøttebunnen og cashewkremen er fine som utgangspunkt for andre smakskombinasjoner. Feks kan du ha bringebær i ostefyllet og toppe med hjemmelaget sjokolade og friske bær. Et annet forslag er mango og pasjonsfrukt i ostefyllet, toppet med hjemmelaget lemon curd. Mulighetene er mange! Hva er din favoritt?
Er du mer en sjokoladekake person? Da må å prøve verdens beste paleo sjokoladekake som er uten gluten, melk og hvitt raffinert sukker.
Håper det smaker!
// Anette
Denne ser helt nydelig ut! Må testes. Hvor har du kjøpt det flotte kakefatet hen? 😀
Hei:) Så hyggellg du vil teste kaken! Kakefatet er kjøpt på Lagerhaus for et par år siden:)
Ser helt nydelig ut ❤️
Kan jeg bruke noe annet enn cashewnøtter? Har en sønn som er allergisk mot cashewnøtter.
Hei! Så hyggelig å høre:) Cashewnøtter har en helt spesiell egenskap og det er at den blir utrolig kremete når den bløtlegges og kjøres i en blender (se innlegget om cashewkrem). Jeg er usikker på om det går an å erstatte det med noe. Kan jo være macadamianøtter fungerer, men det tør jeg ikke si for sikkert, og det er jo ganske dyrt. Si gjerne i fra om du finner et alternativ:)