• HJEM
  • BLOGG
  • OPPSKRIFTER
  • LIVSSTIL
  • KONTAKT
  • OM MEG

MANDELSMØR MED HAVSALT

25. november 2017

Hva

Mandelsmør med havsalt, eller nøttesmør generelt, kan brukes som pålegg, i smoothie, på yoghurten, i kakeoppskrifter, til frukt og masse masse mer. Jeg elsker både smaken og den kremede konsistensen!

Det er ganske enkelt å lage hvis man har en god kjøkkenmaskin eller blender, kanskje enklere enn du tror? Jeg kjøpte en brukt kjøkkenmaskin på FINN til 250 kr og den har gjort det så mye lettere å lage mat med blant annet nøtter og dadler som blir ganske seigt.

Det finnes utallige kombinasjoner av ulike nøtter og frø, med for eksempel lønnesirup eller med kokos, så her er det bare å bruke fantasien og prøve seg frem. Selv om denne oppskriften er med mandler er det samme fremgangsmåte som gjelder for de fleste nøtter og frø.

Hvorfor

Det er mye billigere og relativt enkelt å lage sitt eget nøttesmør. De fleste nøttesmør inneholder som regel ikke så mye annet enn nøtter, og kanskje olje og salt, men jeg liker likevel å ha full kontroll på innholdet, varmebehandling og saltkvalitet. I tillegg pleier jeg å fermentere nøtter og frø først. Hvorfor og hvordan jeg gjør dette kommer jeg tilbake til.

Hvordan

Ingredienser:

  • 5 dl mandler
  • 2 klyper havsalt

Det er to måter å lage nøttesmør på; (1) blande rå nøtter med litt olje underveis i prosessen eller (2) riste nøttene først slik at deres naturlige olje frigjøres lettere, noe som gjør hele prosessen litt enklere. Jeg pleier å bruke den sistnevnte metoden da jeg også liker smaken av ristede nøtter.

Fremgangsmåte:

  1. Sett ovnen på 175 grader
  2. Spre mandlene utover et bakebrett og stek i ovnen i 10 min (jeg bruker dette bakepapiret som er fri for giftstoffer)
  3. La det avkjøles noe før det går i en kjøkkenmaskin/blender på full styrke.
  4. Først blir massen til mandelmel, så til smuldredeig og så videre til en seig masse ettersom nøttene slipper sin naturlige olje.
  5. Bruk en slikkepott underveis for å passe på at alt blir med fra bunnen og sideveggene.
  6. Fortsett helt til massen skinner og er litt blank. Hvor lang tid dette tar avhenger av hvor kraftig kjøkkenmaskin/blender du har. Jeg bruker rundt 10 minutter.
  7. Tilsett et par klyper havsalt til slutt.

Tips! Hvis man velger den første metoden, hvor man blander rå nøtter, kan man tilsette 1-2 ss med olje, for eksempel mandelolje eller kokosolje, for et mer kremede resultat.

Hell mandelsmøret over i et glass og sett i kjøleskapet. Her kan det helt fint oppbevares i et par uker. Hos meg forsvinner det fort, men noen hevder det har en varighet på opptil et halvt år. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du vet holdbarheten eller har noe annet på hjertet.

Håper det smaker!

Hvis du heller vil kjøpe ferdiglaget nøttesmør har Nøtteblanderen i Brugata 19 mange deilige nøttesmør og andre økologiske nøtter til salgs.

// Anette

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Kommentarer Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake til blogg

Instagram

Instagram did not return a 200.

Følg meg i sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Snapchat

Opphavsrett 2021 | Designet av Station Seven