• HJEM
  • BLOGG
  • OPPSKRIFTER
  • LIVSSTIL
  • KONTAKT
  • OM MEG

ISKAFFE MED DEN BESTE VEGANSKE MELKEN

2. juli 2020

Hva 

Iskaffesesongen er i gang for fullt hos meg, og her kommer min oppskrift på iskaffe med den beste veganske melken! 

Du kan enten bruke vanlig traktet kaffe som du avkjøler, eller du kan lage kaldbrygget kaffe, cold brew, som du finner oppskrift på her. Sistnevnte er min favoritt da den har en nydelig aroma og litt mer sødme.

Jeg elsker kaffe med melk, såkalt kaffe latte, men siden jeg ikke drikker melk har jeg i årevis prøvd å finne en god erstatning uten at jeg har blitt helt fornøyd.


Plantemelk oppfører seg annerledes, spesielt i varm væske, og mange av de gjør seg rett og slett ikke i en kaffe latte. I avsnittet Hvorfor kan du lese mer om min erfaring rundt dette. Om dette ikke interesserer deg kan du hoppe direkte til oppskriften i avsnittet Hvordan.

Hvorfor

Å finne en god erstatning for melk i kaffe har ikke vært en enkel jobb. Fordi noen plantemelk skiller seg, lager klumper og smaker rett og slett ikke godt sammen med kaffe. 

Soyamelk kan fungere hvis du drikker det, men jeg ønsker ikke å innta soya på daglig basis, så derfor jaktet jeg videre. 

Lenge brukte jeg en blanding av mandelmelk og kokosmelk, eller bare lett kokosmelk, som gir en relativt kremet konsistens og som blander seg godt, men heller ikke denne kombinasjonen synes jeg når helt opp smaksmessig. Mandelmelk alene synes jeg ikke fungerer hverken på smak eller konsistens.


Min absolutte favoritt er havremelken fra Oatly som heter iKaffe. Jeg må understreke at det ikke er havremelk generelt, men det er akkurat denne havremelken som er eksepsjonell (dette er ikke reklame).

iKaffe havremelk blander seg helt perfekt både i varm og kald drikke, samtidig som det kan lages deilig skum av den. Havremelken har en naturlig sødme som jeg synes passer perfekt i kaffe, samtidig som den har en mer nøytral smak enn mange andre plantemelk.

En annen grunn til å velge havremelk kan du lese om i denne artikkelen, som tar for seg ulike typer plantemelk og deres innvirkning på miljøet.

Hvordan

Hjemmelaget vegansk iskaffe er enkelt å lage og du trenger kun to ingredienser – kald kaffe og en god plantemelk, jeg bruker iKaffe havremelken fra Oatly.


Du kan også bruke isbiter slik at iskaffen holder seg kald lenger. Da kan jeg tipse om og lage isbiter av kaffe, oppskrift på dette finner du her. 

Ingredienser

  • 2,5 dl kald kaffe (evt 1-2 espresso shots)
  • 2 dl iKaffe havremelk fra Oatly (evt smak deg frem)

Jeg lager kaffen veldig sterk, liker du svakere kaffe kan det være du ønsker mindre havremelk. Bruker du cold brew kan behovet for havremelk også bli mindre, så prøv deg frem!

Tips! På Meny er det 3 for 2 på iKaffe havremelken.   

Fremgangsmåte

  1. Lag kaffe og avkjøl godt, gjerne en tur innom kjøleskapet.
  2. Ha kaffe og isbiter (kan sløyfes) i et glass og hell over ønsket mengde havremelk.

Håper det smaker!

Jeg nyter iskaffe hjemme eller lager den med i en “to go” kopp eller flaske med stor tut slik at jeg får plass til isbitene, da holder iskaffen seg kald ekstra lenge. 

// Anette 

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Kommentarer Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake til blogg

Instagram

Instagram did not return a 200.

Følg meg i sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Snapchat

Opphavsrett 2021 | Designet av Station Seven