• HJEM
  • BLOGG
  • OPPSKRIFTER
  • LIVSSTIL
  • KONTAKT
  • OM MEG

HVORDAN JEG REISER MED MATRESTRIKSJONER

12. november 2017

Hva

Restriksjoner i matveien kan være krevende og for mange kan en reise virke umulig. Det krever mer planlegging i forkant og underveis, og litt ekstra plass i bagasjen, men det er absolutt mulig. Jeg tar med egen mat til reisedagen og til å ha et lite utvalg underveis. Jeg planlegger også hva jeg skal ha klart etter ferien, slik at jeg ikke kommer hjem til et helt tomt kjøkken.

Hvorfor

Jeg tar med egen mat først og fremst for å kunne spise bedre og mer næringsrikt på ferie. Men også fordi det blir lettere å holde på de gode rutinene og smellen etter ferien blir mindre. Selvsagt koser jeg meg litt ekstra på ferie, som de fleste andre, men jeg koser meg helst med mat som jeg vet er godt for meg og som ikke gjør meg dårlig. Det kan være jeg i fremtiden kan slippe mer opp, men siden januar har jeg fulgt noe som heter AIP (Autoimmune Protocol), som du kan lese mer om her, og da synes jeg det er ekstra viktig at jeg holder meg til planen.

Hvordan

Det er spesielt en ting som gjør det mye lettere underveis på ferien og det er å ha tilgang til et egent kjøkken eller i det minste ett kjøleskap. Da kan jeg oppbevare den medbrakte maten og lage egne måltider ved behov.

Handleliste før avreise – medbrakt mat i bagasjen:

  • Kokosmelk (til kaffe og til å lage mer yoghurt underveis)
  • Ferdig hjemmelaget kokosyoghurt (det tar ca ett døgn å lage mer yoghurt (oppskrift kommer) og da er det greit å ha ferdiglaget til første dagen)
  • Yoghurtstarter (i tilfelle den medbrakte yoghurtkulturen dør underveis, greit med en reserveløsning)
  • Sjokolade (enten hjemmelaget eller Berit Norstrand sin sjokolade som er søtet med kokosblomst sukker)
  • Kaffe og te (kanskje det jeg er mest opptatt av at skal være økologisk, og helst fairtrade, på grunn sprøytemiddelrester og dårlige arbeidsforhold)
  • Kollagen (til bulletproof kaffe og te, jeg bruker denne)
  • MCT olje (til bulletproof kaffe og te, jeg bruker denne)
  • Vitaminer og andre tilskudd
  • Omega 3 olje 
  • Eplecideredikk (stimulerer magesyreproduksjon, som er gunstig for fordøyelsen. Kan også brukes til å rense frukt og grønnsaker for sprøytemiddelrester hvis økologiske varer ikke er tilgjengelig. Jeg bruker denne, som er fermentert)
  • Fermenterte nøtter/frø/granola (siden jeg helst spiser fermentert nøtter og frø tar jeg med dette hjemmefra, både til yoghurten og som mellommåltid)
  • Snaks (jeg har med baconsvor)
  • Hjemmelaget godteri (denne gangen ble det salt lakrisbar laget av lakrispulver, dadler, cashewnøtter og havsalt)
  • Uraffinert salt enten havsalt eller himalayasalt
  • Kokosolje (kan brukes til så mangt, for eksempel til steking, fuktighetskrem eller hvis man blir solbrent. Kan fås kjøpt på helsekosten i reisestørrelse)
  • Hadde jeg spist brød hadde jeg tatt med et oppskåret hjemmelaget surdeisbrød, som jeg hadde puttet i fryseren. Så kan man ta opp det man trenger til hvert måltid. Hvis man ikke har fryser, kan man be hotellet oppbevare det for deg.

Andre ting som kan være fint å ha med:

Det kan være vanskelig å få tak i rene og giftfrie produkter underveis på reisen, så derfor pakker jeg med dette:

  • Solkrem (Evt selges Rudolph Care på Gardermoen)
  • Shampoo og balsam
  • Tannkrem (denne bruker jeg eller så kjøper jeg fra helsekosten)
  • Tannbørste fra Humble Brush (les mer her om hvorfor jeg bruker denne tannbørsten)
  • Hjemmelaget ansiktsolje, deodorant, tørrshampoo og skrubb

Til frokost spiser jeg min egen kokosyoghurt og hjemmelaget granola. Fra matbutikken eller buffeen velger jeg frukt, bær, rosiner, honning, ferskpresset juice, egg, serano, grønnsaker og salat med olivenolje.

Hva jeg forbereder av mat til reisedagene:

Vi dro hjemmefra 05.30 og da var det alt for tidlig for meg å spise frokost. Derfor lagde jeg meg en bulletproof kaffe (fettkaffe) som ga meg påfyll med energi og som holdt meg mett en god stund. Til lunsj spiste jeg en omlett (laget dagen før) med pølse fra Grøstad og rester av rotgrønnsaker jeg hadde i kjøleskapet, toppet med avokado og fermentert rødkål. Hadde jeg dratt senere på dagen hadde jeg spist et godt måltid før jeg dro hjemmefra, i tillegg til å ha med ekstra mat.

Andre ting som kan være fint å pakke med i håndbagasjen er nøtter, frukt, tepose og vannflaske i glass. Drikkeflasken fyller jeg på med vann etter sikkerhetskontrollen (det er fine drikkestasjoner rett etter sikkerhetskontrollen på Gardermoen). Jeg pleier normalt sett ikke å spise mellommåltider, men på reisen synes jeg det er nyttig å ha det tilgjengelig. Da spiser jeg alltid frukt med en nevne nøtter (en fettkilde) for et mer stabilt blodsukker.

På hjemreisen fikk vi spist en god frokost før avreise. Jeg pakket med egg, serano og aggurk med olivenolje i samme matboks jeg brukte på vei til. I tillegg hadde jeg med te, frukt, lakrisbar, sjokolade og baconsvor.

Unngå forstoppelse og “jet bloating” på reisen:

Det er mange som opplever å bli forstoppet på ferie (ja vi må prate om dette), spesielt etter en flytur. Som oftest er det av den enkle grunn at tarmen er et ”vanedyr” og nervene i tarmen merker at de vanlig rutinene er brutt. Ofte spiser man dårlig mat, stresser og drikker for lite i frykt for toalettbesøk. Alt dette sender signaler til tarmen om å skru på bremsen helt til den får et signal om at alt er normalt igjen, og det kan ofte ta litt tid¹.

Det er et par tiltak som kan gjøres for å unngå forstoppelse. Først og fremst er det viktig å drikke nok vann under selve flyturen for å beholde normal vannmengde i kroppen. Den ekstremt tørre luften på flyet gjør oss dehydrerte og for lite vann i tarmen kan føre til forstoppelse¹.

Videre er et annet tiltak å spise mer kostfiber i dagene før reisen, som stimulerer fordøyelsen. Plommer fungerer ypperlig i dette tilfellet eller så kan man kjøpe kostfiber på helsekosten. Dette fungerer bare hvis man i tillegg drikker nok vann¹.

Det er også vanlig å bli oppblåst under flyreisen, “jet bloating”, så vanlig at det har et egent navn. Grunnen til dette er at gassene i tarmen utvider seg når trykket i kabinen synker, dette merkes spesielt av de med IBS (irritabel tarm). Da kan det være lurt å unngå mat som du vet gjør deg oppblåst. Tyggis og kullsyreholdig drikker kan føre til mer gass, så det kan være lurt å styre unna dette også².

Til lunsj og middag spiser jeg fisk eller kjøtt sammen med stekte grønnsaker og salat. Jeg passer alltid på å ha en god fettkilde til hvert måltid, for eksempel olivenolje eller avokado, både fordi det holder meg god og mett lenger, men også fordi fett bidrar til økt opptak av plantenæringsstoffer.

Lager egen dressing av extra virgin olivenolje, honning, havsalt med urter og lime/sitron. 

Stort sett har jeg lagd meg bulletproof kaffe på rommet, sammen med hjemmelaget snacks og sjokolade. Dette var et fint mellommåltid siden det ble lenge mellom lunsj og middag. Et par ganger tok jeg med egen kokosmelk til kaffebaren.  

Etter hjemkomst:

Før jeg drar på ferie lager jeg et par ekstra måltider som jeg fryser ned. Når jeg kommer hjem er jeg ofte sliten en god stund, og det er deilig å slippe både en tur i butikken og lage mat. Jeg passer også på å ha tilgjengelig kokosmelk, kraft i fryseren og annet jeg bruker mye.

Tips! Husk å ta opp mat fra fryseren med en gang du kommer hjem!

Som dere sikkert har skjønt er planlegging viktig. Ja, det krever en innsats før reisen, men gevinsten er stor!

God tur!

// Anette

¹ Sjarmen med tarmen, Giulia Enders, 2015

² Forskning.no

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Kommentarer Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Melissa Spania says

    12. november 2017 at 15:15

    Hei Anette!

    Så kjekt at du linker inn til fettkaffen min <3
    Nydelig blogg du har forresten!

    Klem fra melissa

    Svar
    • anetteselnes says

      12. november 2017 at 15:38

      Så bra du synes det og tusen takk:) Jeg vet fra Helsesnappen at du er glad i din fettkaffe! Det er blitt en favoritt hos meg også;)

      Svar

Tilbake til blogg

Instagram

Instagram did not return a 200.

Følg meg i sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Snapchat

Opphavsrett 2021 | Designet av Station Seven