• HJEM
  • BLOGG
  • OPPSKRIFTER
  • LIVSSTIL
  • KONTAKT
  • OM MEG

HJEMMELAGET SYLTETØY

15. november 2017

Hva

Hjemmelaget syltetøy er så enkelt å lage, enklere enn mange tror, og så smaker det så mye bedre! Jeg lager syltetøy av mange forskjellige frukter og bær, i ulike kombinasjoner og med ulike smakstilsetninger som for eksempel kanel, vanilje, ingefær eller chili. Jeg bruker naturlig søtning i form av honning eller lønnesirup, og noen ganger lucuma pulver, som er en tørket superfrukt med karamellsmak. Jeg bruker økologisk gelatin for å gjøre syltetøyet mer fast, samtidig som det tilfører næring som er oppbyggende for tarmen. Jeg bruker også saft fra sitron for bedre holdbarhet og sitronskall for smakes skyld, men også fordi de små tarmbakteriene elsker sitronskall.

Det kan være lurt å sylte frukt og bær i sesong, når det er på sitt beste, slik at man har et lager med vitaminbomber gjennom vinteren. Men det går også helt fint an å bruke frosne bær fra butikken, jeg bruker økologiske bær fra Kolonihagen som fås kjøpt på Rema 1000. Det viktigste er at man selv kan bestemme hva som skal tilsettes.

Plommesyltetøy

Denne oppskriften er på et deilig plommesyltetøy med kanelstang og vanilje. Epler, plommer og pærer gjør seg spesielt godt når vi går mot kaldere tider. Det passer til yoghurt, på brødskiva, som kakefyll eller som en lun dessert. Jeg fikk tak i noen deilige plommer på bondens marked for en liten stund siden, men i oppskriften kan man gjerne bytte ut plommer med det man har eller får tak i. Fremgangsmåten er den samme, men jeg varierer mengden gelatin i forhold til hvor mye saft frukten eller bærene slipper, mer væske krever mer gelatin. Jeg smaker meg også frem i forhold til søtning da dette også kan variere i forhold til den naturlige søtningen som frukten eller bærene innehar fra før.

Hvorfor

Hjemmelaget syltetøy er enkelt og billig å lage, samtidig som man har full kontroll på innholdet. Syltetøy fra butikken er ofte dyrt og mange er fulle av sukker eller kunstig søtning. Ved å lage selv får du et helt rent produkt med mer næring, og som er uten tilsetningsstoffer og raffinert sukker. Jeg synes hjemmelaget syltetøy også smaker mye bedre!

Plommer viser seg å inneholde like mye antioksidanter som blåbær, og forskere snakker nå om at plommer er den nye superfrukten (1)! I tillegg er plommer naturlig rik på kostfiber, både i skallet og i kjøttet, som tarmbakteriene elsker og som også bidrar til en bedre fordøyelse (2). Mye av antioksidantene sitter også i skallet, derfor spiser jeg alltid plommer med skall. Videre har plommer et lavt innehold av fruktose, faktisk mindre enn blåbær, derfor er plommer mer blodsukkervennlig sammenlinket med mange andre sorter frukt og bær (3).

Tips! Plommer er billigere enn blåbær og siden de innehar like mye antioksidanter, får man mer antioksidanter for pengene ved å kjøpe plommer (dog tenker jeg variasjon er nøkkelen).

Hjemmelaget syltetøy  

Hvordan

 Ingredienser:

  • 500 gram plommer fri for stein / annen frukt eller bær.
  • 1-2 kanelstenger.
  • 1 ts rent vaniljepulver/vaniljestang.
  • 1-2 ss søtning etter ønske, jeg bruker honning og lønnesirup.
  • 1 ss lucuma pulver (kan sløyfes).
  • 1 ss revet sitronskall fra økologisk sitron.
  • 1 skvis med sitronsaft.
  • 1/2 ss økologisk gelatin (eller agar for vegansk versjon).

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp plommene på lav/medium varme sammen med kanel og vanilje.
  2. Tilsett gelatin og rør godt. Jeg lar kjelen med plommene og gelatinen stå i ca 10-15 min for at gelatinen skal løse seg ordentlig opp.
  3. Pass på at syltetøyet er noe avkjølt og ikke holder en særlig høyere temperatur enn rundt 40 grader, før resten av ingrediensene røres inn. Da bevares flere av de gode næringsstoffene i både honningen og sitronen.
  4. Tilsett lucuma.
  5. Fjern kanelstengene
  6. Putt i glass med tett lokk og oppbevar i kjøleskap. Holder seg fint i et par uker.
  7. Skal man sylte for lenger oppbevaring bør glassene steriliseres i ovnen på 100 grader i minst 10 minutter. Jeg putter da varmt syltetøy i varmt glass, rett fra ovnen, skrur igjen lokket og setter det på hodet til det er avkjølt.

Hva med å prøve syltetøyet med hjemmelaget granola og mandelmelk. Eller på deilige belgiske vafler og kokosyoghurt.

Håper det smaker og at du også får øyne opp for hjemmelaget syltetøy!

// Anette

(1) Science Daily

(2) Sjarmen med tarmen, Giulia Enders, 2015.

(3) Næringstabell

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Kommentarer Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Line says

    17. november 2017 at 11:13

    Veldig god med blåbær også 🙂

    Svar
    • anetteselnes says

      17. november 2017 at 20:25

      Så bra☺️?? Blåbær er en favoritt her også!

      Svar

Tilbake til blogg

Instagram

Instagram did not return a 200.

Følg meg i sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Snapchat

Opphavsrett 2021 | Designet av Station Seven