
Hva
For å lage hjemmelaget kokosyoghurt trenger du kun kokosmelk, søtning og en startkultur. Det er veldig lett å lage – om du følger denne oppskriften! Det finnes utallige oppskrifter på hvordan du kan lage yoghurt, og jeg har prøvd de fleste, men vender stadig tilbake til den enkleste metoden, som jeg skal dele med dere straks.
Min erfaring er at det som er avgjørende for en vellykket kokosyoghurt, altså med tjukk og fin konsistens, er hvilken kokosmelk du bruker! Velger du en kokosmelk som har høyt fettinnhold, lavt vanninnhold, uten tilsetningsstoffer og en som har en kremet konsistens fra før, er sannsynligheten mye større for at du lykkes. Men bare for å ha det klart – yoghurt blir det som regel uansett, spørsmålet er bare om du vil ha flytende eller fast yoghurt. Og husk dette er levende mat som i seg selv kan gi variasjoner, så ikke gi opp hvis du ikke får det til med en gang. Jeg tenker det viktigste er uansett å få i seg de gode melkesyrebakteriene som denne yoghurten er rik på!
Hvorfor
Ved å lage kokosyoghurt selv får du et helt rent produkt hvor du har full kontroll på innholdet og det aller viktigste, etter min mening, melkesyrebakteriene! Du kan være trygg på at du får en yoghurt med et rikt mangfold av melkesyrebakterier, som visstnok skal være optimalt for fordøyelsen og helsen generelt. Videre kan du variere melksesyrebakteriene i yoghurten ved å bruke ulike typer startkulturer.
Hvorfor et mangfold av bakteriene, spesielt i tarmen, er så viktig for helsen vår og hvorfor jeg spiser fermentert mat og drikke hver dag i ulike former (yoghurt, kefir, sauerkraut, kombucha m.m) kommer jeg tilbake til. I mellomtiden håper jeg dere kan nyte hjemmelaget yoghurt!
Hvordan
Ingredienser:
- 1 boks/kartong med fullfett kokosmelk. Dette er de to kokosmelkene jeg får best resultat med:
- Kokosmelk på kartong fra Rema 1000. Den er helt uten tilsetningsstoffer, har et lavt vanninnhold og fin konsistens. Dessverre er den ikke økologisk og jeg personlig synes den er dyr selv om den er noe billigere på Rema 1000 enn på Kolonial.no.
- Kokosmelk fra Änglamark fra Coop. Den er økologisk, har et lavt vanninnhold og en fin konsistens. Dessverre er den med tilsetningsstoffer, men til en langt hyggeligere pris enn den fra Rema 1000.
- Startkultur (melkesyrebakterier) – velg ett alternativ:
- 3-4 probiotika kapsler (åpnes og tømmes for innholdet). Jeg har brukt Udos Choice Super 8. Det finnes mange alternativer, men det kan være lurt å velge fra kjente merker av god kvalitet slik at du kan være rimelig sikker på at melkesyrebakteriene faktisk lever.
- 1 pakke yoghurtstarter. Jeg har brukt denne fra iHerb (Du kan bruke min rabattkode (DMK080) da får du 5% rabatt på alle kjøp fra iHerb).
- 1 ss med ferdig naturell kokosyoghurt. Kan også bruke ferdig naturell yoghurt fra butikken. Bruker du fra en du har laget selv bør du med jevne mellomrom starte med en ny startkultur (en av de to overnevte), slik at det ikke vokser frem uønskede bakteriestammer.
- 1 ss med søtning (kan sløyfes). Jeg bruker fibersirup eller FOS fordi det er naturlig rikt på prebiotika som er mat for melkesyrebakteriene og kan bidra til et bedre resultat. Sukkeret blir uansett spist opp av melkseyrebakteriene.
Fremgangsmåte:
- Skyll et glass godt i varmt vann eller desinfiser i ovnen på 100 grader i ca 20 min. Sistnevnte metode er den sikreste. Dette er for å unngå fremvekst av uønskede bakterier. Avkjøl glasset noe.
- Hell litt av kokosmelken i glasset og rør godt ut startkulturen før du heller i resten av kokosmelken.
- Rør inn søtning om ønskelig, men vent med bær o.l. til yoghurten er ferdig.
- Skru igjen lokket eller la det ligge løst oppå, evt. et klede med strikk.
- Sett glasset med kokosmelken et lunt sted eller i ovnen på 50 grader med døren på gløtt. Optimal temperatur er på rundt 44 grader, og det oppnår du i ovnen om du lar en tresleiv el. holde døren på gløtt. Jeg pleier bare å sette min på badet hvor jeg har det godt og varmt. Oppbevarer du kokosmelken på kjøkkenbenken kan det være lurt å pakke det inn i et håndkle eller liknende.
- Hvor lang tid det tar før kokosmelken syrnes avhenger av temperaturen og startkulturen. Det kan ta alt fra et par timer til et par dager. Jeg pleier å smake etter 24 timer og smaket jevnlig til jeg oppnår ønsket syrlighet. Bruker du ny startkultur tar det gjerne litt lenger tid enn når du bruker ferdig laget yoghurt. Så mitt tips er å kun bruke en boks/kartong kokosmelk første gangen.
- Hvis kokosmelken skiller seg slik at vann legger seg nederst, er det bare å røre sammen.
- Når du er fornøyd med smaken skrur du på lokket og setter yoghurten i kjøleskapet. Ønsker du å tilsette smak i form av bær el. kan dette røres inn nå, men husk da å ta vare på ren yoghurt som startkultur til neste omgang.
- Hvis du har latt yoghurten stå på et varmt sted er konsistensen mest sannsynlig flytende, men blir da tykkere i løpet av ett døgn i kjøleskapet.
- Yoghurten holder seg fint i hvertfall en uke, sikkert mye lenger også.
Tips for tjukk yoghurt!
- Hvis du har en kokosmelk med mye vann, kan det være lurt å helle av vannet før du lager yoghurt (dette er ikke nødvendig med de kokosmelkene jeg har nevnt over). Dette kan enklest gjøres ved å sette kokosmelken i kjøleskapet og når den er kald kan vannet helles av, da sitter du igjen med det som kalles kokoskrem. Bruk da bare kokoskremen til å lage yoghurt, vannet kan brukes i en smoothie eller suppe.
- Cultures of Health skriver at å varme opp kokosmelken skånsomt og langsomt til 70-80 grader, og holde temperaturen over en lengre tid vil bidra til en tykkere yoghurt. Husk da å avkjøl melken til 44 grader før du har i startkulturen, ellers vil bakteriene dø. Kjenn deg frem med fingeren, og tenk 44 grader skal være hakket varmere enn kroppstemperatur. Min erfaring er at oppvarmin ikke er nødvendig!
- Tykningsmiddel kan også brukes for en tykkere yoghurt. Da er gelatin eller agar agar (vegansk) gode alternativer. Dette må tilsettes og røres ut i varm kokosmelk, husk da å avkjøl kokosmelken til 44 grader før du tilsetter startkulturen.
- Jo lenger kokosyoghurten står å godgjør seg, altså fermenteres, jo tjukkere blir konsistensen. Det vanligste er 24-48 timer i et varmt miljø, enda lenger hvis yoghurten står på kjøkkenbenken (hvertfall her i kalde Norge).
- Kokosyoghurten kan bruke opptil et døgn i kjøleskapet før den eventuelt blir tjukk.
- Ble ikke kokosyoghurten tjukk kan du røre inn et par ss. med chiafrø (ikke AIP) og sette tilbake i kjøleskapet. Etter en liten stund vil chiafrøene svulme opp og gjøre konsistensen på yoghurten mer fast.
- Yoghurten kan også siles gjennom en klede, da vil noe av vannet renne ut. Jo lenger dette gjøres, jo tykkere blir yoghurten.
Som dere ser er det mye som kan gjøres for å få en tykkere yoghurt, men noen ganger er det enkle det beste. Så bruk heller litt tid på å finne riktig kokosmelk, så slipper du styret med å varme opp, avkjøle, ha i tykningsmiddel og så videre.
Spis yoghurten med det tilbehøret du måtte ønske. Jeg bruker å spise yoghurten med friske bær eller hjemmelaget syltetøy og granola, eller som topping på belgisk vaffel eller bananbrød.
Fortell meg gjerne hvordan det går i kommentarfeltet eller om dere har noen spørsmål.
Håper det smaker!
//Anette
Supert! Har gledet meg sånn til denne oppskriften! 🙂
Så hyggelig å høre:) Håper det blir bra! Bare å si ifra hvis du har noen spørsmål:)
Stilig! Hva med å bruke vannkefir som starter? Eller saften fra fermenterte grønnsaker, sauerkraut f.eks?
Tror kanskje det må gå å røre inn psyllium til tykkning?
Hei Raymond,
Så hyggelig å høre fra deg!
Jeg har ikke prøvd det, men har lest flere steder om at vannkefir fungerer godt. Litt usikker på hvor godt det blir med saften fra grønnsaker, men fortell meg gjerne hvordan det går om du prøver 😉
Jeg bruker ikke psyllium da dette ikke er paleo (se link), men det kan helt sikkert brukes til å tykne yoghurten.
https://www.thepaleomom.com/the-verdict-on-psyllium-husks-not-Paleo/
Ønsker deg en god dag, hilsen Anette:)
Gleder meg til å prøve. Liker veldig godt den grundige beskrivelsen av fremgangsmåte! Passer bra for en nybegynner som meg 🙂
Det er hyggelig å høre 🙂 Lykke til og spør gjerne hvis det er noe!
Hei. Jeg har laget kokosyoughurt uten å tilsette noe annet enn melkesyre kapsel pulver i. Har ikke brukt noe startkultur. Blir det noe feil da/mangler? Det smakte og føltes som youghurt..
Hei! Det skal være nok det og det høres ut som det er blitt yoghurt:)
Tror du man kan droppe yoghurt naturell sånn at den blir melkefri? 🙂
Hei:) Det var kanskje litt uklart, men med youghurt naturell mener jeg først og fremst ferdig laget hjemmelaget kokosyoghurt, men du kan bruke en hvilken som helst yoghurt som startkultur så lenge den er naturell (uten tilsatt smak som bær ol). Ønsker du uten melk, så velger du en yoghurt uten melk. Håper det ga svar på det du lurte på:)
Nydelig yoghurt, takk for oppskrift! Jeg lurer på om yoghurten kan fryses- eller en rest- for så å bli ny startkultur. Vil melkesyrebakteriene overleve frysing?
Hei:)
Bare hyggelig, glad den faller i smak!
Det er et godt spørsmål og jeg vet faktisk ikke helt.. Jeg fryser ned surdeigsstarter og det går fint, så kan jo være verdt et forsøk med yoghurten? Gi meg gjerne tilbakemelding hvis du prøver, er jo genialt om det fungerer:D
Takk for veldig bra og detalert oppskrift! Jeg har gjort 2 forsøk. En uten tykningsmiddel, den ble veldig tynn men god. Prøvde med gelatin, ble lite som pannacotta i konsistensen men den skiller seg både i burken og det ser ulekkert ut når jeg tilsetter f eks bringebær.
Har du någen aning om var før det skiljer seg?
Hva er fettprosenten på den kokosmelken som fungerer best for deg?
Hei 🙂
Takk for tilbakemelding!
Min erfaring er at jeg kun får til en fin kokosyoghurt med de to kokosmelkene jeg nevner i oppskriften. Jeg er litt usikker på fettprosenten.
Skiller yoghurten seg mens den fermenterer, er det bare å røre godt før yoghurten settes i kjøleskapet. Det gjør ingen ting at den skiller seg mens den fermenterer. Jeg har ikke opplevd at den skiller seg i kjøleskapet, er det det som skjedde med din?
Chiafrø er en god løsning, hvis du spiser det, hvis yoghurten fortsatt er for tynn etter en dag i kjøleskapet. Jeg tenker uansett det viktigste er at den smaker godt og syrlig:)
Håper dette var til hjelp! Bare spør om det er noe mer du lurer på:)
// Anette
Takk for fin oppkrift på kokosyoghurt! Jeg lurer på en ting: Hva gjør man for å fortsette å lage yoghurt etter at man har spist opp første omgang? Skal man gjemme litt av den til en ny starter? Vennlig hilsen Bengt-Ole
Du kan gjemme litt til å starte en ny omgang, men da må den fortsatt være helt naturell, evt søtning går greit for dette er mat for bakteriekulturen. Jeg pleier å starte med ny startkultur innimellom for å unngå at kulturen blir forstyrret etterhvert som den brukes til å lage ny omgang, fort gjort at det kanskje kommer uønskede bakterier underveis. Så etter ca fem ganger hvor jeg har brukt ferdig naturell yoghurt til å starte med, begynner jeg på nytt med ny startkultur. Håper det ga svar, si ifra hvis du lurer på noe mer!:)
Hei. Lurer på om lokket skal være helt på mens den står på benken slik at det ikke kommer luft til ?Mvh Nina
Hei! Det spiller ikke noen rolle, men jeg lar gjerne lokket fra et norgesglass ligge løst på:)
Jaa! Nå skal jeg sette i gang med egen kokosyoghurt! Så, først skal det varmes opp til omtrent 44 grader, så skal det settes et lunt sted i ca. et døgn?
Hei:) Det er ikke nødvendig å varme opp kokosmelken. Noen mener det gir en tykkere kokosyoghurt, men min erfaring er at ved bruk av de kokosmelkene jeg nevner i oppskriften blir den tykk uten å bli varmet opp først. Da blander jeg bare inn startkultur og lar den stå et lunt sted, evt i ovnen på 50 grader med en sleiv i døren. Si ifra hvis du lurer på noe mer:)
// Anette
Hei Anette!
Jeg har akkurat startet med min første kokosmelk yoghurt .
1 norgesglass med lokk på og 2 melkekapsler oppi, stått på kjøkkenbenken romtemp ca 21c i to døgn. Jeg skulle nå smake på den. Jeg har fått yoghurt som har skilt seg? Smaker surt men er klumpete?Har du noen ide om den bare må kastes eller om det er for tidlig?
Mvh
Nina
Det gjør ingen ting, så lenge den smaker friskt og godt er det bare å røre den sammen og sette den i kjøleskapet:) La den stå helt til du synes den er syrlig nok!
Hei – takk for en utførlig oppskrift!
Har du noen gang prøvd å lage yoghurt av kokoskrem – fra boks?
Hei! Så hyggelig å høre oppskriften falt i smak! Ja, jeg har prøvd med kokoskrem fra litt forskjellige kokosmelk-merker, men det er de jeg nevner i oppskriften jeg får best resultat med:) Tips meg gjerne om andre merker som fungerer bra!
// Anette
Hei, jeg skulle gjerne laget en liten mengde når jeg først lager youghurt. Går det å bruke fler bokser med kokkosmelk, eller krever det økning på probiotika og starter osv?
Hei,
Det går helt fint å lage med flere bokser, men det kan bare ta litt lenger tid, bruk gjerne litt større mengde startkultur også:)
Jeg lurer på om du bruker kokosmelk i 1 liters kartong? Tenkte umiddelbart på de små boksene, men ble usikker!
Trodde man blandet i vanlig melk, men det er altså ikke riktig?
Må være sikker før jeg skal prøve min første hjemmelagede youghurt!
Jeg bruker kun de kokosmelkene jeg nevner i oppskriften. Men du må gjerne bruke den kokosmelken du ønsker, men da er det ikke sikkert yoghurten blir tykk. Det gjør ingen ting, da kan den jo bare brukes som drikkeyoghurt eller tyknes med feks chia.
Yoghurt er tradisjonelt laget på melk på grunn av dens naturlige innhold av melkesyrebakterier, men som i dag blir borte pga at melken pasteuriseres. I dag tilsettes derfor probiotika (startkultur) i melken etter pasteurisering. Jeg bruker kokosmelk fordi jeg ikke tåler melk, men du kan bruke hvilken som helst melk du vil.
Vet ikke om dette svarte på spørsmålene dine, bare si ifra om du lurer på noe mer:)
// Anette
Hei,
Jeg har testet oppskriften din og har nå hatt blandingen stående på benken i to døgn. Åpnet glasset nå og det er kommet mugg på yoghurten. Hva kan være årsaken til dette? Hva kan jeg ha gjort feil, og må hele blandingen kastes nå?
Hei,
Så kjedelig med mugg! Den må dessverre kastes så du ikke risikerer å bli dårlig… Det kan være det har kommet uønskede bakterier i (feks hvis glasset ikke er helt rent). Eller så kan det være at startkulturen ikke er så potent eller rett og slett er død. Håper det går bedre neste gang??☺️
Hei, jeg har forsøkt denne uten hell, men jeg brukte 1 ss Tine yoghurt naturell som starter. Men leser kommentarene og innser det er der jeg har bomma. Kan jeg bruke 1 ss (eller annen mengde) myse som starter? Eller er vannkefir bedre? Hva tror du om mengde starter da i forhold til kokosmelk?
Hei,
Så kjedelig! Det skal i utganspunktet være mulig å bruke ferdig yoghurt som startkultur, men det kan jo hende den kulturen var død eller ikke så potent. Jeg har aldri prøvd med myse eller vannkefir så det vet jeg dessverre ikke, men jeg har inntrykk av det fleste får best resultat med bruk av prebiotika kapsler eller annen yoghurt som startkultur (så sant den fortsatt er levende). Så kan være du bare var uheldig.. Evt kan du prøve med mer enn 1 ss ferdig yoghurt fra Tine hvis den ikke er så potent. Håper dette var til hjelp, bare spør om du lurer på noe mer:)
Hei igjen. Når du bruker kokosmelk på boks fra Änglamark – bruker du da bare den kremete delen, eller tar du med alt som er i boksen ?
På forhånd takk for svar fra deg 🙂
Mvh Nina
Hei:)
Når jeg bruker Änglamark så bruker jeg hele!
// Anette
Hei Anette.
Takk for resept.
Jeg har prøvd å lage men synes den blir alt for sur.
Jeg har haft den 48t på baderomsgulvet, konsistensen blev bra men lit kornete.
Vet du hva jeg kan ha gjort feil?
Med vänlig hälsning,
Caroline
Hei, jeg prøver dette for første gang. Spennende, men jeg lurer på om man må øke mengden startkultur hvis man øker mengden Kokosmelk?
Hei:) Beklager sent svar! Det kan være lurt å øke mengden på startkulturen da ja, men jeg pleier å kun bruke en kartong første runde for å få den ordentlig i gang før jeg lager større mengde 🙂 Har du prøvd? I såfall hvordan gikk det?
// Anette