
Hva
Hvorfor ikke inkludere knasende sprø grønnkålchips i helgekosen? Det er så godt og så enkelt å lage, for ikke å snakke om hvor sunt det er. Ja, det tror jeg faktisk alle kan være enige om og hvorfor kan du lese mer om under. Så jeg koser meg faktisk med grønnkålchips hver dag om jeg vil!
Jeg lager for det meste grønnkålchips med bare olivenolje og salt, men jeg kan variere med ulike krydderier, som for eksempel hvitløk, løk eller chili. Noen ganger bruker jeg også næringsgjær (nutritional yeast), som gir en mild ostesmak, men som er helt fri for melk. Næringsgjær er også en god kilde til protein og fiber, og i tillegg er den beriket med en rekke B-vitaminer. Jeg bruker grønnkålchips som snacks, topping på supper, i salater og som tilbehør til maten. Egentlig så passer det til det meste!
Hvorfor
Grønnkål er den grønnsaken som inneholder mest antioksidanter og er svært rik på en rekke vitaminer, mineraler og kostfiber. Dette er fiber som tarmbakteriene vil ha og i tillegg sies det at grønnkål er betennelsesdempende (1) (2).
Antioksidanter trenger vi for å redusere oksidativt stress i kroppen. Berit Nordstrand forklarer enkelt at i hver celle er det en ”fabrikk” som avgir gnister fra ”produksjon” (energiforbrenning). Disse gnistene, også kalt oksidativt stress, må slukkes ellers får det negative konsekvenser for fabrikken (cellen). Gnistene ødelegger altså cellene, som igjen kan føre til sykdom og mange diffuse helseplager. Se for deg videre at gnistene (oksidativt stress) er i ulike farger, som da trenger gnistslukkere (antioksidanter) i ulike farger. Plantenæringsstoff i forskjellige farger slukker ulike gnister, det er en av grunnene til at det sies at man bør spise alle regnbuens farger. Disse gnistslukkerne –antioksidantene – finnes det masse av i grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, te, sjokolade med mer (1).
Poenget er at grønnkål, og alle grønne grønnsaker, innehar flere av regnbuens farger, akkurat som tærne ute skifter farge om høsten. Derfor er grønne grønnsaker suverene til å slukke gnister og dempe oksidativt stress. Og ved å spise litt grønt hver dag, sammen med andre grønnsaker selvsagt, er du langt på vei å spise i regnbuens farger, selv om det ikke er synlig på tallerkenen (1).
Og en ting til, fett øker opptaket av plantenæringsstoffer i kroppen med flere hundre prosent (1). Så derfor spiser jeg alltid grønnsaker og frukt med en god fettkilde – for eksempel olivenolje på salaten og avakoado i smoothien.
Hvordan
Ingredienser:
- 1 bunt eller ønsket mengde med grønnkål.
- Rikelig med extra virgin olivenolje (Jeg kjøper økologisk fra Rema 1000).
- 1 ss næringsgjær.
- 1-2 klyper havsalt (jeg bruker kun uraffinert salt).
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 150 grader (ikke høyere enn 175 grader for da ødelegges fettsyrene i olivenoljen).
- Vask grønnkålen om den ikke er økologisk og tørk den godt i et kjøkkenhåndkle.
- Riv grønnkålbladene i passende biter (stilken hiver jeg i fryseren og bruker den i grønn smoothie eller til krafkoking). Når jeg skal lage chips liker jeg å rive opp grønnkålbladene selv, men som topping i supper og som tilbehør til maten passer det også med den ferdige oppkuttede.
- Spre grønnkålen utover et bakebrett og hell over olivenolje og krydder. Jeg bruker en skje til å røre litt rundt på brettet slik at oljen og krydderet sprer seg litt bedre.
- La grønnkålen stå i oven i ca 10-15 minutter, men følg med! Plutselig er grønnkålen ferdig og da tar det ikke lang tid før den er brent.
- Grønnkålen er ferdig når den er sprø og litt gyllen.
Håper det smaker!
// Anette
(1) Podcast – 12 uker med Berit Nordstrand, Episode 3.
(2) Aftenposten
Dette er jo så godt, så støtter deg på den???
Godt å høre Johanne 😉 Har du prøvd med nutritional yeast da? Tror du vil like det 😀
Dette er så digg! Elsker bloggen din forresten ?
Ja, veldig godt? Så hyggelig å høre, tusen takk!