
Hva
Galette er en enklere og mer rustikk variant av pai. Skjønnheten med denne paien er at det uperfekte er perfekt, så her kan du faktisk ikke gjøre feil! Er du glad i pai, men ikke orker alt styret, er galette et perfekt valg for deg.
Deigen er en forenklet paideig som er overraskende lett å lage! Deigen kjevles så ut til en stor pannekake som kan fylles med det du måtte ønske. Galetten kan lages søt eller salt, så her er det fint å variere med hva som er i sesong. Bær, epler, pærer og plommer er nydelig til den søte varianten, mens sopp, spinat og urter er godt i den salte varianten. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Denne galetten er laget med høstens epler og er her servert med deilig hjemmelaget vaniljeis. Enklere eplekake får du ikke! Bunnen er hovedsakelig laget med bokhvete slik som den tradisjonelle franske galletten ble laget med. Galette ble nemlig oppfunnet der jordsmonnet ikke tillot å dyrke hvete. Dermed er galette, hvis den er laget på tradisjonelt vis med bokhvete, et perfekt glutenfritt alternativ.

Hvordan
For å lage deigen trenger du ingen kjøkkenmaskin, her kan du bruke hendene akkurat som bestemor gjorde før i tiden. Ønsker du likevel å bruke en kjøkkenmaskin anbefaler jeg at du bruker et s-blad med pulsfunksjon.
Ingredienser bunn:
- 150 g kaldt smør kuttet i terninger (det er viktig at smøret er kaldt)
- 3 dl bokhvetemel (jeg brukte denne blandingen da jeg synes glutenfri baking blir bedre med en kombinasjon av ulike typer mel og stivelse. Evt. kan du erstatte noe av bokhvetemelet med litt stivelse i form av arrowroot, tapioka, potetmel eller maizena)
- 1 klype salt
- 4-6 ss iskaldt vann
- 2 ss kokosblomstsukker + litt ekstra til å strø på kantene
- 1 egg vispet sammen med litt vann til pensling av kantene
Tips! Ønsker du en salt versjon kan du bytte ut sukkeret i deigen og heller tilsette ferske urter, krydder eller næringsgjær.
Ingredienser mandelfyll:
- 7-10 små dadler (hvis de ikke er så myke bør de legges i vann en liten stund først)
- 1/2 dl mandler
- 1 ts mandelessens (kan sløyfes)
- En skvett vann
Tips! Mandelfyll kan byttes ut med eplesyltetøy.
Ingredienser topping:
- 4 små eller 3 store epler (kan byttes ut med bær og frukt etter ønske, helst det som er i sesong)
- 1-2 ss kokosblomstsukker
- 1-2 ss ceylon kanel
- 10 små terninger med kaldt smør (kan sløyfes)
- Revet sitronskall fra en økologisk sitron
Tips! Bruker du bær eller annen frukt som slipper en del vann anbefaler jeg at du først rører det sammen med sukker og de smakene du ønsker og lar det stå en liten stund før du siler av væsken. Rør deretter inn litt ekstra mel eller stivelse (arrowroot, tapioka eller maizena) slik at det binder væsken bedre.
Fremgangsmåte bunn:
- Bland mel, salt og sukker i en bolle.
- Jobb inn alt smøret med en gaffel eller med hendene til smøret er på størrelse med erter. Kan også bruke en kjøkkenmaskin med s-blad og pulsfunksjon.
- Tilsett en og en ss med iskaldt vann med litt mellomrom mens du knar deigen, fortsett til deigen henger sammen eller samler seg som en klump i kjøkkenmaskinen (fortsatt på pulsfunksjon).
- Rull deigen til en stor bolle og pakk den godt inn. Jeg bruker bees wrap eller giftfri frysepose, men et kjøkkenhåndkle med plast rundt kan også brukes.
- Sett deigen i kjøleskapet i min. 30 min eller til du er klar til å bake. Deigen holder seg fint et par dager i kjøleskapet, men kan da bli ganske hard og bør legges en stund i romtemperatur før du skal bake.


Fremgangsmåte mandelmasse:
- Kjør dadler, mandler og mandelessens til en jevn masse, tilsett evt. en skvett vann.
Fremgangsmåte topping:
- Sett ovnen på 175 grader med bakebrettet i ovnen.
- Kjevl ut deigen på et bakepapir med litt mel på til ca 30 cm i diameter. Kan også være lurt å legge et bakepapir oppå deigen mens du kjevler, for da setter ikke kelvlen seg fast. Ha evt. litt mel på deigen.
- Legg en kakeform på ca 20 cm i midten og press forsiktig ned, da vet du hvor du skal legge fyllet og toppingen.
- Smør rikelig med mandelfyll på deigen.
- Skrell eplene og skjær de i to, fjern kjernen og kutt hver halvdel i så smale biter du klarer mens du holder bitene samlet. Legg knivbladet på toppen av eplebitene og press forsiktig ned slik at det ser ut som en vifte. Bruk kniven for å løfte hver halvdel over på deigen.
- Arranger eplene fra yttersiden og inn mot midten. Jeg bruker 2-3 epler på dette og de siste til å fylle inn der det trengs.
- Strø godt med kanel og kokosblomstsukker over eplene, gjerne litt utover mot kanten også, riv sitronskall over og legg på terninger med smør.
- Brett ytterkanten av deigen over med ca 7-10 cm av gangen eller slik som du ønsker, husk at det uperfekte er perfekt! Får du ikke opp deigen kan du legge en og en kant med bakepapir over, da løsner den lettere. Hvis det blir veldig mye deig et sted kan dette bare skjæres bort. Blir det hull etc. kan du bare klemme deigen sammen igjen.
- Til slutt pensler du kantene med et egg som er rørt sammen med en skvett vann og strø over litt kokosblomstsukker, dette bidrar til at kanten blir gyllen og sprø.
- Stek på oppvarmet bakebrett midt i ovnen i ca 30-40 minutter til eplene er myke og kanten er sprø og gyllen, men pass på å ikke steke for lenge for da blir den fort veldig tørr.
- La galetten hvile litt før den kuttes.
Tips! Galetten smaker best samme dagen den er laget.


Server gjerne sammen med denne deilige veganske vaniljeisen, et dryss melis eller spis som den er!
Håper det smaker!
// Anette
Dette er fantastisk! Kan jeg bytte bokhvete til en annen glutenfri mel?
Tusen takk, så hyggelig du synes det☺️ Det kan du helt sikkert gjøre, men jeg har ikke prøvd med andre meltyper selv. Sånn generelt kan det være greit å blande inn litt stivelse i form av arrowroot/tapioka eller maizena. Lykke til!