Anette Selnes

DEN STORE KRAFTGUIDEN

Hva:

Kraft på tradisjonelt vis, eller flytende gull som det ofte kalles, er svært næringsrikt, er en mer bærekraftig bruk av dyret og sies å ha mange helsebringende effekter.

Selv om kraft er blitt en trendy superdrikk som selges i to-go-kopper er ikke kraft noe nytt. Våre forfedre har kokt kraft på rester av dyr siden tidens morgen og kraft har blitt hyllet for sine medisinske egenskaper verden over.

Det er mange mulige fordeler ved å koke kraft på rester av dyr – vi får tilgang på en rekke næringsstoffer som kan:

 1. Virke betennelsesdempende
 2. Styrke fordøyelsen og reparere tarmen
 3. Stimulere immunsystemet
 4. Reparere brusk, styrke benbygning og redusere leddsmerter
 5. Redusere tegn til aldring
 6. Hjelpe leveren med avgiftning
 7. Gi et mer balansert næringsinntak og redusere kjøttforbruket

Kraft blir kalt for jødisk penicillin og er beskrevet i middelalderens lærebøker; hvor hønsekraft var anbefalt behandling ved tarmsykdom. I kinesisk medisin er langtidstrukket kraft fortsatt viktig for å gjenopprette god helse etter sykdom.

Tradisjonelt har kraft vært en hjørnesten i de fleste matkulturer og det sies at en hver kokk med respekt for seg selv lager hjemmelaget kraft. Men det kan du også! Kraft er nemlig veldig enkelt å lage og kan brukes som base i supper, sauser og gryteretter, eller drikkes som den er. I det moderne kostholdet er dessverre smakfull kraft blitt byttet ut med næringsfattig buljong og posesupper.

Jeg har vært nysgjerrig på å finne ut hvorfor kraft kan være så bra for helsen og har lest det meste jeg har kommet over av informasjon. Er du ikke så opptatt av de bakenforliggende mekanismene og bare vil komme i gang med kraftkoking kan du hoppe rett til avsnittet om hvordan lenger ned.

 

 

Hvorfor:

Erfaringsbasert kunnskap viser tydelig at kraft er bra for helsen, men det finnes få studier på hvilken effekt kraft kan ha på menneskers helse. Likevel er det et par studier som indikerer at det er noe unikt med kraft.

Forskere ved Mount Sinai Medical Center ville undersøke om kyllingsuppe kunne ha en effekt ved influensa og forkjølelse. De fant ut at varm væske økte bevegelsen av slim, noe som er fordelaktig for å få ut patogener, som for eksempel virus. Til deres store overraskelse fant de ut at kyllingsuppe hjalp mer enn varmt vann og kaldt vann hadde ingen effekt (1).

Stephen Rennard, som er professor i medisin, har forsket på kraft i over 20 år og i en studie publisert i 2000 viste han at kyllingsuppe kan ha en mild anti-inflammatorisk effekt (1). Denne studien ble publisert i CHEST journal og har blitt sitert over 2000 ganger i en rekke artikler og publikasjoner (2).

Så det er kanskje ikke uten grunn at mange sverger til kyllingsuppe, eller andre kraftbaserte supper når de er syke?

Forskning styres i stor grad av penger og hvis det ikke kan lages piller, pulver eller kan tas patent på er det lite trolig at det vil bli undersøkt nærmere. Dette kan være en av grunnene til mangelfull forskning på kraft. Derimot finnes det en rekke studier på hvordan enkelte av næringsstoffene i kraft isolert sett kan virke positivt på kroppen.

Mange av disse næringsstoffene er i dag populære som kosttilskudd, og folk flest er kanskje ikke klar over at de finnes naturlig i kraft til en brøkdel av prisen.

 

Hva består kraft av?

 

 

Ved å koke kraft av bein, knokler, brusk, hud, marg og andre rester fra dyret, får vi tilgang på en rekke vitaminer, mineraler, fettstoffer, glykosaminoglykaner (en spesiell type karbohydrat) og aminosyrer (byggestein i protein) som gir kroppen de rette elementene for å gjenoppbygge og fornye seg (1).

En av komponentene som muligens gjør kraft unikt er innholdet av proteinet kollagen – som kan styrke kroppen innenfra (1).

Kollagen er det vanligste og viktigste proteinet hos dyr og mennesker, og utgjør rundt en tredjedel av alt protein i kroppen. Det finnes særlig i bindevev, knokler, brusk, sener og hud. Når vi koker kraft på disse delene trekkes kollagenet ut og blir delvis brutt ned til gelatin. Gelatin er enkelt forklart kokt kollagen og det er gelatin som gjør at kraften stivner til gelé når den avkjøles (1).

Gelatin har i årtusener blitt brukt som folkemedisin på grunn av sine helbredende egenskaper. Som et universalmiddel mot alt fra hud- og leddproblemer til fordøyelsesplager, infeksjonssykdommer og hjertelidelser (3).

Nathan R. Gotthoffer, PhD, brukte 18 år på å gjennomgå forskning gjort på gelatin på 1800- og tidlig 1900-tallet. Det resulterte i boken ”Gelatin in Nutrition and Medicine” utgitt i 1945. Han konkluderte med at forskningen var inkonsekvent og motstridende, men at gelatin likevel så ut til å ha udiskutable helsefordeler. Han mente også at manglende interesse for videre forskning på gelatin muligens kunne forklares med at det etter 1930 ble utskrevet legemidler for sykdommer som tidligere ble behandlet med gelatin (1).

Nå ser det ut til at interessen for gelatin har blitt vekket til live igjen, men i form hydrolysert kollagen, som visstnok skal være lettere opptakelig i kroppen. Forskjellen mellom hydrolysert kollagen og gelatin kan du lese mer om her (4).

Kollagen skiller seg fra mange andre proteiner ved at det inneholder mye av noen få aminosyrer –lysin, glysin, prolin og glutamin.

Lysin er en såkalt essensiell aminosyre vi må få gjennom kosten, mens glysin, prolin og glutamin kan lages i kroppen ved behov. Noen forskere mener imidlertid at glysin og prolin i det minste bør anses som betinget essensielle aminosyrer, da mange syke mangler nettopp optimale mengder av disse. Det vil si at tilførsel via maten kan være nødvendig i perioder med sykdom eller mye stress (1) (3).

 

 

7 mulige fordeler ved å innta kraft:

 

1. Kraft kan virke betennelsesdempende:

Glysin har vist seg å ha betennelsesdempende egenskaper (5). Ved å dempe aktiviteten av cytokiner, som er til stedet under betennelse, reduseres inflammasjon i kroppen. Glysin har vist potensial til å behandle en rekke sykdommer som i dag behandles med antiinflammatoriske legemidler (1).

 

2. Kraft kan styrke fordøyelsen og reparere tarmen:

Francis Pottenger Jr,. MD, fant ut at gelatin kan forbedre fordøyelsen av hele måltidet. Når kraft blir konsumert sammen med et variert kosthold, vil gelatinen øke proteinopptaket og all maten blir raskere og bedre fordøyd (1)(3).

For lite magesyre kan hemme opptaket av ulike næringsstoffer som kan føre til mangler og sykdommer (3). Glysin stimulerer til utskillelse av magesyre, og kan på den måten forbedre fordøyelsen. Mange leger anbefaler faktisk tilskudd av glysin til pasienter med sure oppstøtt og andre gastrointestinale sykdommer. Aldring, gener, bruk av noen medisiner og en rekke andre faktorer reduserer fordøyelsesevnen og øker behovet for glysin (1).

Mange med autoimmune sykdommer har lekk tarm, en tilstand hvor det lekker næringsstoffer gjennom tarmslimhinnen og skaper betennelse i kroppen (6). Glutamin kan reparere og «tette igjen» tarmen. Utsettes kroppen for stress, skade, infeksjon og liknende tømmes kroppen lettere for glutamin og vil øke sannsynlighet for en lekk tarm (1).

Kraft inneholder lettfordøyelig og lettopptakelig næringsstoffer som forbedrer og gjenoppbygger tarmen. Derfor er det mange som mener at kraft kan ha en ”heal and seal” effekt på tarmen.

 

3. Kraft kan stimulere immunsystemet:

John F. Prudden, MD, fant ut at brusk fra okse stimulerte immunsystemet og kunne være helbredende for mange autoimmune sykdommer. Han testet blant annet på pasienter med EBV-virus, bedre kjent som kyssesykevirus, og så at immunsystemet roet seg ned (1). Det kan muligens være en fordel, da vi dag vet at kyssesykeviruset er involvert i minst syv autoimmune sykdommer (7).

Glysin er en viktig forløper til glutation som er et kraftig antioksidant og som har i oppgave å beskytte kroppen mot frie radikaler (1). Glysin styrker dermed kroppens egent antioksidantforsvar, som er viktig for å motvirke sykdom (8).

70-80% av immunsystemet styres fra tarmen, og siden komponentene i kraft har positiv effekt på tarmen vil det også styrke immunsystemet (6).

 

 

4. Kraft kan reparere brusk, styrke benbygning og redusere leddsmerter:

John F. Prudden fant også ut at kroppen kan regenerere brusk hvis de rette elementene er til stedet. Det vil si å forsyne kroppen med glysin, prolin, glutamin og andre næringsstoffer som finnes i kraft laget med mye brusk (1).

Det er mange som tror at grunnen til at kraft har god effekt på benbygning er innholdet av kalsium, men kraft har faktisk ganske lavt innhold av kalsium. Kollagen har vist seg og være vel så viktig for sterk og fleksibel benbygning (1).

Noen studier tyder på at kraft og tilskudd av kollagen kan redusere leddsmerter og inflammasjon. Det er også vist forbedringer i antall hovne og ømme ledd. Noe av denne effekten tilskrives glykosaminoglykaner (GAGs), som er en spesiell type karbohydrat som finnes i ben og bindevev (1) (9).

 

5. Kraft kan redusere tegn til aldring:

Kroppens evne til å produsere kollagen synker med alderen og under sykdom og stress. Tilskudd av kollagen har vist seg å redusere tegn på aldring. Det tyder også på at kraft kan forbedre skadet hud etter akne, eksem, psoriasis og andre hudsykdommer (1).

Ernæringsterapeut Signy Skåre skriver i innlegget ”Vakker med kollagen” at forskning har vist at inntak av kollagen kan hjelpe mot rynker, cellulitter, strekkmerker og kan styrke hud, hår og negler.

Du har sikkert lagt merke til at kollagen blir brukt hyppig i kosmetikk bransjen, spesielt i rynkekremer. Dessverre er som regel molekylene i disse produktene for store til at de kan absorberes i huden. Derfor kan det være bedre å innta kraft, eller tilskudd av kollagen, som hjelper å styrke kroppen fra innsiden og ut (10).

 

6. Kraft kan hjelpe leveren med avgiftning:

Som nevnt er glysin involvert i produksjonen av glutation. Glutation er også viktig for leverens oppgave med avgiftning (1). I dag omgir vi oss med mange giftstoffer vi ikke vet virkningen av, den såkalte coctaileffekten, og en ekstra hjelp til leverens store oppgave med avgiftning kan muligens være en fordel.

 

7. Kraft kan gi et mer balansert næringsinntak og redusere kjøttforbruket:

Ved å spise hele dyret, såkalt ”nose-to-tail”, sammen med et sunt og variert kosthold, får vi en mer balansert næringsprofil. Kraft er rik på aminosyrer, byggesteiner i protein, som det finnes lite av i muskelkjøtt. Derfor er kraft er et fint supplement til det moderne kosthold som i stor grad består av muskelkjøtt (1).

Gelatin er ikke et komplett protein, det vil si at vi kan ikke leve på kraft alene. Gelatin er derimot en ”protein sparer”, som reduserer behovet for protein fra andre kilder. Kraft i kosten gjør dermed at vi kan spise mindre kjøtt (1).

Er det en ting som er sikkert, er det at det er mer bærekraftig å bruk hele dyret og nyttiggjøre oss av næring som ellers ville gått tapt. Det er med på redusere matsvinn og det i seg selv bør være grunn nok til å lage kraft!

 

Hvordan:

 

 

Ingredienser:

 1. Kraftbein
 2. Sitron, eddik eller annen syre
 3. Vann
 4. Valgfri smak: grønnsaker, urter og krydder (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte:

1. Base: Legg skrog, kraftbein, innmat eller andre rester fra dyret i en gryte og fyll opp så det dekkes med vann.

Tips! Her kan du finne deler til kraft:

 • Slakter
 • Jeger, ofte gir de bort gratis
 • Coop Mega selger økologiske kraftbein
 • Holte Gård selger kyllingskrog på Meny
 • Coop Änglamark og Holte Gård har hel økologisk kylling som du kan lage middag av først og deretter bruke skroget.
 • Fiskehoder kan fås fra fiskehandler og i noen ferskvaredisker.
 • UR Kraft og Kolonial, Oslo. Her får du også kjøpt ferdig kraft.
 • tidsporten.no

Tips! Strukturen av kollagen varierer blant dyrearter, så variasjon kan være en fordel (1).

Tips! Spør betjeningen om de kan bestille hvis de ikke har det du trenger.

Tips! Grise- og kyllingføtter gir svært gelatinrik kraft, derfor kan det være en fordel å alltid inkludere et par føtter (1).

 

2. Syre: Tilsett et par ss med syre, for eksempel sitron eller eplesidereddik. Dette skal visstnok gjøre at porene i beina åpnes slik at mineralene trekkes lettere ut (1). Kollagen løses også i svake syrer (11). La det stå i 30 til 60 minutter.

Tips! Rødvinseddik passer fint i vilt- og kjøttkraft, mens hvitvinseddik passer fint i fiske- og skalldyrkraft.

 

3. Smak: Gulrot, løk, hvitløk, laurbærblad og urter og lignende gir kraften deilig smak. Nøytral kraft er også smakfullt og kan eventuelt smaksettes senere ved behov.

Tips! Ta vare på grønnsaksskrell fra økologiske grønnsaker, putt i fryseren og bruk dette i stedet for eller i kombinasjon med ferske grønnsaker.

Tips! For ytterligere betennelsesdempende effekt kan du tilsette gurkemeie- og ingefærrot.

 

 

4. Varm opp kraften på medium varme til det nesten begynner å koke, skru deretter ned til svak varme og la det trekke. Kraften skal ikke koke (1). Eventuelt kan hele gryten kan settes i ovnen på 75-80 grader.

Tips! Alternativt kan du sette gryten i en Wonderbag, der holdes kraften varm i rundt 12 timer før du eventuelt må gi den en ny oppvarming. Du kan også bruke en dyne.

 

5. Trekketiden avhenger av hva du lager kraft av. Kraften skal verken trekke for kort eller for lenge. Dette kan du bruke som en hovedregel:

 • Kylling: 4-6 timer
 • Storfe: 12-24 timer.
 • Fisk: 30 minutter

Tips! Pass på at beina er dekket med vann hele tiden. Fyll på med vann ved behov og eventuelt litt mer syre.

Tips! Ønsker du en klar kraft kan du fjerne skum som dannes underveis.

Tips! Nivået av aminosyrer er høyere i langtidstrukket kraft, men vil variere i forhold til hva du koker kraft på (12).

NB! Noen kan reagere på kraft i starten, ofte på aminosyrene glutamin eller histamin, da kan det være lurt å begynne i små mengder med kortidskokt kraft som har lavere innhold av aminosyrer (1)(12).

 

6. Sil kraften mens den enda er noe varm, for da er det lettere å få med alt. Venter du til kraften er avkjølt og gelatinen stivner er det vanskelig å få silt kraften.

 

7. Du kan også redusere kraften for en mer konsentrert konsistens. Da kan du fortsette å varme den silte kraften til den er redusert.

 

8. Jeg oppbevarer kraften i tomme syltetøy glass eller norgesglass i ulike størrelser. Skal du fryse kraften i glass pass på å ikke fyll glasset helt fullt da fryst væske utvider seg og kan knuse glasset.

Tips! Frys kraft i isbitformer, da har du kraft lett tilgjengelig og som smelter fort.

Tips! Tomme kartonger fra juice eller melk er også fint å fryse ned kraft i.

 

9. Holdbarhet: Kraften holder seg ca 5 dager i kjøleskapet.

Tips! Det kan danne seg et fettlag på toppen og dette kan gjøre at kraften holder seg bedre.

 

10. I Nourishing Broth anbefaler de å drikke en kopp med kraft hver dag, men for medisinsks effekt anbefaler de å drikke tre kopper hver dag – morgen, middag og kveld.

Tips! Kraft kan brukes som base i supper, sauser og gryteretter.

Tips! Tilskudd av kollagen kan også være et fint supplement. Det kan brukes i kaffe, smoothie og lignende da kollagen løser seg opp i både kald og varm væske, og ikke stivner til gelé. Jeg bruker for det meste denne fra iherb (Rabattkode: DMK080).

Tips!  Gelatinpulver kan brukes til å lage gelé snop eller hjemmelaget syltetøy.

 

 

Visste du at ordet restaurant faktisk har sitt opphav fra kraftsuppe? I Paris på 1700-tallet ble det servert en bolle med kraftsuppe til de som ikke hadde råd til egen kokk, og denne praksisen ble kalt ”restoratifs” – som betyr å gjenopprette god helse, altså restitusjon. På den tiden var ernæring ansett som svært viktig for helsen, og da spesielt siden helsetilbudet ellers var så dårlig (13).

 

 

Min erfaring:

Jeg har kokt kraft i over to år nå og synes det løfter smaken på enhver rett. Til og med hunden min får kraft og jeg får stadig vekk høre hun har vakker pels. Etter å ha satt meg inn i hva slags effekt kraft kan ha på helsen, er vertfall jeg inspirert til å drikke enda mer kraft!

Kraft smaker godt, er bærekraftig og kan potensielt gi store helsegevinster. Da ser jeg god grunn til å ha kraft, kollagen og gelatin som et naturlig del av kostholdet. Dette er mat som medisin i ordets rette forstand, og jeg tror det kan være en viktig brikke i puslespillet for bedre helse!

Jeg håper denne guiden kan være til hjelp og inspirasjon. Har du noen spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar under.

// Anette

 

Kilder:
 1. Nourishing Broth, 2014, Fallon Morell and T. Daniel.
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11035691
 3. https://vof.no/kraft-i-bein-og-armer/
 4. https://paleoleap.com/all-about-gelatin-and-collagen/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589194
 6. Sunn tarm, klart hode, 2016, Dr. Perlmutter.
 7. https://forskning.no/immunforsvaret-sykdommer-virus/2018/04/kyssesykevirus-involvert-i-sju-autoimmune-sykdommer
 8. https://www.ullevalkiropraktor.no/kjottkraft/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8378772
 10. https://www.naturkilden.net/blogs/blogg/gjesteblogg-vakker-med-kollagen
 11. https://sml.snl.no/kollagen
 12. http://www.biodynamicwellness.com/stock-vs-broth-confused/
 13. http://www.academia.edu/768681/Birth_of_the_modern_diet
Inspirasjon:
 1. Kraft og andre styrkedrikker, 2018, Gry Hammer
 2. http://www.paleo.no/hvordan-koke-kraft/
 3. https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/
 4. https://draxe.com/the-healing-power-of-bone-broth-for-digestion-arthritis-and-cellulite/
 5. https://examine.com/supplements/type-ii-collagen/
 6. https://paleoleap.com/eat-this-bone-broth/
 7. https://youtu.be/3ZrgETZzb0A

3 KOMMENTARER:

* er påkrevde felter.


HJEMMELAGET MANDELMELK

  Hva: Hjemmelaget mandelmelk er laget av mandler og vann som kjøres i en blender […]

HJEMMELAGET SALT KARAMELLSAUS

Hva: Verdens beste karamellsaus som kun består av lønnesirup, kokosmelk, klarnet smør og havsalt og som […]